Hargita Népe

Fizessen elő a megye egyetlen napilapjára!

​Márk Attila – Gidó Csaba – Pál János szerk.: „El a hontalanságba…”. Az 1916-os román betörés az unitárius egyház forrásaiban

30.00 lej


Siess! Már csak 5 termék van készleten.

„Az erdélyiek 1916. évi menekülését a történetkutatás eléggé elhanyagolta. Kevés tanulmány íródott róla, azok is inkább hadtörténeti szempontból” – állapította meg Pál-Antal Sándor akadémikus. Bár némileg javult a helyzet az által, hogy az I. Világháború kitörésének centenáriuma alkalmával több történelmi munka is megjelent, mégis a probléma, miszerint a korszak iránt érdeklődő olvasó meglehetősen kevés, s általában csak egy-egy részterületet érintő tanulmányra támaszkodhat, ma is fennáll. Márk Attila felleltározva a háromszék-felsőfehéri, a homoródi és a keresztúri unitárius egyházkörben a Magyar Unitárius Egyház 1526/1916 számú intézkedése nyomán az egyházközségekben született jegyzőkönyveket, amelyek az 1916-os román betörés eseményeit, azok következményeit voltak hivatottak rögzíteni: így sorra vették a kiürítési parancs teljesítését, annak mértékét, a magyar közigazgatás menekülését, az egyházi iratok és klenódiumok menekítését, a román csapatok invázióját, a román katonák viselkedését, az elszenvedett atrocitásokat, a helyi kollaboránsok cselekedeteit, a román katonák kivonulását és a menekültek hazatérését, leltárba vették az elszenvedett károkat. A jegyzőkönyvek értelmezését Pál János történész tanulmánya segíti.

Az ár 5% áfát tartalmaz.
„Az erdélyiek 1916. évi menekülését a történetkutatás eléggé elhanyagolta. Kevés tanulmány íródott róla, azok is inkább hadtörténeti szempontból” – állapította meg Pál-Antal Sándor akadémikus. Bár némileg javult a helyzet az által, hogy az I. Világháború kitörésének centenáriuma alkalmával több történelmi munka is megjelent, mégis a probléma, miszerint a korszak iránt érdeklődő olvasó meglehetősen kevés, s általában csak egy-egy részterületet érintő tanulmányra támaszkodhat, ma is fennáll. Márk Attila felleltározva a háromszék-felsőfehéri, a homoródi és a keresztúri unitárius egyházkörben a Magyar Unitárius Egyház 1526/1916 számú intézkedése nyomán az egyházközségekben született jegyzőkönyveket, amelyek az 1916-os román betörés eseményeit, azok következményeit voltak hivatottak rögzíteni: így sorra vették a kiürítési parancs teljesítését, annak mértékét, a magyar közigazgatás menekülését, az egyházi iratok és klenódiumok menekítését, a román csapatok invázióját, a román katonák viselkedését, az elszenvedett atrocitásokat, a helyi kollaboránsok cselekedeteit, a román katonák kivonulását és a menekültek hazatérését, leltárba vették az elszenvedett károkat. A jegyzőkönyvek értelmezését Pál János történész tanulmánya segíti. Az ár 5% áfát tartalmaz.
A kosár tartalma
Empty cart icon
A kosarad üres
Részösszeg: RON
A szállítási díj és a kedvezményes kód a rendelési űrlapnál lesz kiszámítva
Rendelés leadása
Válassz nyelvet
Válassz valutát
Adatvédelmi tájékoztató Általános szerződési feltételek Pénzvisszatérítési eljárás